Skråmträskbygden är en levande bygd med en inflyttning som gör att få hus står tomma. Det finns ett engagemang och en vilja att förvalta och förnya. Här finns goda möjligheter till snabb datortrafik då bredband finns. Affären i Skråmträsk säljer inte bara livsmedel, där erbjuds också annan service. I området bor ca 550 personer fördelat på ca 180 hushåll.
I bygden finns ett tjugotal som företag, det är allt från det lilla ensamföretaget till det största med ca 20 anställda. De är viktiga för bygden då de bidrar till byautveckling, de skapar arbetstillfällen och de sätter byarna på kartan.
Skolan i Skråmträsk byggdes 1928 och här går elever från förskoleklass t o m årskurs 5. På skolgården finns också en förskola för barn 1-5 år. En gymnastiksal byggdes 1992, den används inte bara av skolan utan kan också hyras av privatpersoner och föreningarna i bygden.
Byarna ligger i en gammal jordbruksbygd. Även om lantbrukarna nu är färre än förr så brukas markerna och vårt vackra landskap hålls öppet. Här finns också skogen, bergen och vatten som ger goda möjligheter till friluftsliv, naturupplevelser och fiske.
I bygden finns en musiktradition och många talanger vilket gör att det ofta inbjuds till kulturarrangemang av olika slag. De olika föreningarna arrangerar även många andra aktiviteter.
I Skråmträskbygdens byaförening finns de 10 byar som ingår i Skråmträskskolans upptagningsområde – Andersberg, Bergliden, Bjurfors, Björnberg, Brännvattnet, Djupliden, Nyfors, Orrliden, Skråmträsk, Stenliden och Valliden.

Be the first to reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *